Wat is kyokushin?

KYOKU betekent het uiterste. Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wilt halen en door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken. 

SHIN betekent de waarheid.

Dit betekent dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen.

KAI betekent samenwerken.

Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel punt in de relatie tot elk mens.

Betekenis

Een van de bekendste vechtsporten is het  KARATE ofwel "lege hand"  KARA=leeg en TE =hand, de vroegste herkomst van karate zoals vandaag de dag bekend is, is niet geheel duidelijk. Het traditionele idee dat door de meeste autoriteiten wordt onderschreven, geeft aan dat India het land van herkomst is.

Een boedistische priester, in het chinees "Daruma" genaamd, maar beter bekend als "Bhodidarma", wenste zijn Boedistische sekte "ZEN" uit te dragen naar de Chinezen. Reizende priesters waren veelal in staat om te reizen omdat zij tijdens hun reizen vaak in gevaar kwamen door zowel wilde dieren als door mensen

Mas Oyama

De grondlegger van het Kyokushin-kai is (Masutatsu) Mas Oyama. Hij werd geboren in 1923 te Zuid-Korea .Omdat hij de droom had om piloot te worden vertrok hij in 1937naar Japan waar hij regelmatig het doelwit werd van racisme. In Korea had Mas Oyama al kennis gemaakt met verschillende vechtsporten. Nu kreeg hij de gelegenheid om zich in Japan verder te bekwamen. Hij begon te trainen in Goju-kai en Shotokan. Hij ontdekte dat zijn vechtstijl niet voldoende efficiënt was en ging daarop in de leer bij goju-karatemeester Gogen Yamaguchi en shotokan-karatemeester Gichin Funakoshi. Ook won hij met vlag en wimpel de eerste officiële full contact karate kampioenschappen van Japan.

 

De speelfilm ‘Fighter in the Wind’ is gemaakt over het leven van Masutatsu Oyama. In deze stijlen behaalde hij in korte tijd hoge dan-graden. In 1947 won Mas Oyama het Japanse kampioenschap karate.Ook deze training stelde hem niet voldoende tevreden waarop hij na het lezen van het legendarische boek ‘Go Rin No Sho’ (een boek van vijf ringen) besloot om zich voor lange tijd terug te trekken in de bergen. Hij leidde daar jarenlang een kluizenaarsbestaan en trainde dagelijks keihard onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Bij zijn terugkomst in de bewoonde wereld daagde Oyama, met de pers op zijn hielen, alle leraren van de beroemdste vechtscholen van Japan uit voor een respectvol gevecht. Iedereen verloor van hem.  Met het toenemen van zijn kennis duurde het niet lang of Mas Oyama realiseerde dat vele karate technieken van verschillende karate stijlen, zoals Wado-Ryu, Kung-fu, Shotokan Go-ju, Tai-chi, Kempo en Judo,  in de praktijk konden worden verbeterd. In 1957 introduceerde Mas Oyama zijn eigen stijl, namelijk KYOKUSHIN KARATE


Hoe ziet een karatetraining eruit?

Een full contact karate training begint met een warming up en is meestal conditioneel. Het sport specifieke gedeelte van een karate training bestaat uit drie onderdelen. Allereerst techniektraining KIHON (=basis), In elke les komt kihon terug. Kihon is de basis van karate, zonder een goede kihon kan je de rest niet leren. Onder kihon verstaan we een uitgebreide serie van verschillende basis stoot, slagtechnieken, zo ook blokkeringen en ook veel verschillende beentechnieken. Door de kihon veel te doen ga je merken dat je de technieken steeds meer eigen maakt en dat je er uiteindelijk niet meer bij hoeft na te denken. Tevens brengt een goede kihon in de les saamhorigheidsgevoel door de technieken gezamenlijk allemaal hetzelfde te doen; kihon is goed voor je coördinatie maar ook heel goed voor je conditie; het verstevigt namelijk je spieren zonder dat je het door hebt.

Het tweede onderdeel is KATA training. Een kata is een voorgeschreven serie van bewegingen, stoten, trappen en blokkeringen, die een gevecht tegen diverse tegenstanders simuleert. 

 

Het derde onderdeel is het vrije gevecht (KUMITE) oftewel sparren, waarbij karateka's elkaar met stoten, ellebogen, knieën en trappen proberen te raken, dit alles volgens de geldende afspraken en altijd rekening houdend met elkaar. Door je lichaam hard te trainen en het uiterste te vergen van jezelf, zul je ook mentaal sterker worden. Het principe: “Iedereen kan stoppen, doorgaan is moeilijk”  wordt op zowel fysieke als mentale wijze uitgelegd.  Op die manier groeit je zelfvertrouwen en krijg je die evenwichtige uitstraling waardoor je in het leven in staat bent de uitdagingen die je op jouw weg tegenkomt moedig tegemoet te treden. Deze filosofie past geheel binnen de Kyokushin traditie. Immers, Kyokushin is een systeem waarbinnen je het uiterste vergt van je fysieke en mentale gesteldheid om zo de ultieme waarheid na te streven, er van uitgaande dat een ieder zijn eigen grenzen kent en zijn gezonde verstand gebruikt.